Wellness gastronomy and supra-individual connections of nourishment
Klíčová slova:
Wellness gastronomy, eating patterns, psychological character, incorporation, abuse, consumption.Abstrakt
The paper is oriented on area of “wellness gastronomy” with focusing to show the parallels between incorporative style towards food consumption, in family abuse, and while consuming natural sources. The basic psychological approach is objectification and dominancy towards weak and vulnerable beings and environment. When a living being became an object in front of our eyes it can be punished, slaved, or devoured any time. The tactless and aggressive behaviour of the Western societies based on this logic that is an expansive patriarchal style of behaviour that is going to enslave and possess whatever is on the way. Today economical and environmental disasters can be driven back to this attitude.
Reference
Adams, C.J. (1999): The Sexual Politics of Meat: a Feminist-Vegetarian Critical Theory. New York: Continuum International Publishing Group.
Akers, K. (1993) Vegetarian Sourcebook. Denver: Vegetarian Press.
Angyal, A. (1965) Neurosis and Treatment. A Holistic Theory. New York: Wiley.
Freud, S. (1962) Three Essays on the Theory of Sexuality. New York: Basic Books.
Fromm, E. (1976) To Have or to Be? New York: Harper and Row.
Guthrie, W. K. (1979) A History of Geek Philosophy - Earlier Presocratics and the Pythagoreans. Cambridge University Press.
Halweil, B., Nierenberg, D. (2004). Let’s See What We Eat. In: The State of the World. New York: Worldwatch Institute. pp. 94-127.
Krejčí, M., Hošek, V., et al. (in press) Wellness v životě moderního člověka. Prague: Grada.
Lorenz, K. (1974) Civilized Man's Eight Deadly Sins. New York: Harcourt Brace Jovanovich.
Olah, A., Kallai, K., Vadnai, Z. (1985) Reformkonyha. Budapest: Mezőgazdasagi Kiado.
Reger-Nash, B., Smith,M., Juckett, G. (2015) Foundations of Wellness. Champaign: Human Kinetics.
Renner, M. (2004) Towards a Less Consuming Economy. In: The State of the World. New York: Worldwatch Institute. pp. 128-158.
Sabate J. (Ed.) (2001) Vegetarian Nutririon. New York: CRC Press.
Skarnitzl, R. (1994) Poznáváme své já. Praha: Melantrich.
Škvařil, J. Wellness gastronomie. Available on: http://www.wellnessgastronomie.eu/
Stahování
Publikováno
Jak citovat
Číslo
Sekce
Licence
Autoři, kteří publikují v tomto časopise, souhlasí s následujícími body:
Autoři si ponechávají copyright a garantují časopisu právo prvního publikování, přitom je práce zároveň licencována pod Creative Commons Attribution licencí, která umožňuje ostatním sdílet tuto práci s tím, že přiznají jejího autora a první publikování v tomto časopisu.
Autoři mohou vstupovat do dalších samostatných smluvních dohod pro neexkluzivní šíření práce ve verzi, ve které byla publikována v časopise (například publikovat ji v knize), avšak s tím, že přiznají její první publikování v tomto časopisu.
Autorům je dovoleno a doporučováno, aby zpřístupnili svou práci online (například na svých webových stránkách) před a v průběhu redakčního řízení jejich příspěvku, protože takový postup může vést k produktivním výměnám názorů a také dřívější a vyšší citovanosti publikované práce (Viz Efekt otevřeného přístupu).