Effects of nutritional interventions on well-being
DOI:
https://doi.org/10.58743/asv2021vol9no1.251Klíčová slova:
Nutritional intervention; well-being; health; nutririon; diet; wealth.Abstrakt
This study focuses on the effects of nutrition and nutritional interventions on life satistaction in the general population. The primary aim of presented study was to confirm whether and how nutrition impacts life satisfaction. The study employed an online questionnaire and to investigate people’s experiences and opinions regarding their diet and nutritional interventions and its impact on their psychological well-being. Results showed that most respondents who have experience with nutritional intervention felt an effect on their psychological feeling. Results showed that 108 respondents out of 158 were aged between 18 and 27, which is 68% of the total. 61 % of respondents were female and 39% of respondents were male The results showed that 94% of respondents were actively interested in nutrition and healthy diet, and over 89% of respondents believed that healthy diet can positively impact psychological well-being and decrease stress. However, 78% of respondents also held the view that healthy diet remains underappreciated to this day.
Reference
Blatný, M., Dosedlová, J., Kebza, V. & Šolcová, I. (2005). Psychosociální souvislosti osobní pohody. [Psychosocial contexts of personal well-being] Brno: MSD. Masaryk University.
Čermák, B. (2002). Výživa člověka. [Human nutrition] České Budějovice: Jihočeská univerzita. Diener, E., Lucas, R. E., & Oishi, S. (2018). Advances and open questions in the science of subjective well-being. Collabra: Psychology, 4(1), 15.
Doleček, R., Středa, L. & Cajthamlová, K. (2013). Nebezpečný svět kalorií: z pohledu tří lékařů. [The dangerous world of calories: from the perspective of three doctors] Praha: Ikar.
Donaldson, S. I. & Chen, C. (2021). Positive organizational psychology interventions: Design & evaluation. Hoboken, New Jersey: Wiley.
Dostálová, J., Dlouhý, P., Tláskal, P. (2020). Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky, Společnost pro výživu. [Nutritional recommendations for the population of the Czech Republic] Society for Nutrition: Available on: http://www.vyzivaspol.cz/rubrika- dokumenty/konecne-zneni-vyzivovychdoporuceni.html
Komprda, T. (2009). Výživou ke zdraví. [Nutrition for health] Praha: Temi.
Krejčí, M., Hošek, V., et al. (2016). Wellness. [Wellness] Grada Publishing.
Škvařil, J. (2020). “Complete Lifestyle” – an inspiration view on health. Acta Salus Vitae, 8(2), 5-13.
Hartl, P., Hartlová, H. (2010). Velký psychologický slovník. [Big psychological dictionary] Portál.
Opitz, Ch. (2002). Výživa pro člověka na zemi 1[Nutrition for man on Earth 1] Praha: AVIKO INVEST.
Sigmund, E., Sigmundová, D. (2011). Pohybová aktivita pro podporu zdraví dětí a mládeže. [Physical activity to support the health of children and youth] Olomouc: Palacky University.
Stahování
Publikováno
Jak citovat
Číslo
Sekce
Licence
Copyright (c) 2021 Filip ŽÁRSKÝ, Jana KOČÍ
Tato práce je licencována pod Mezinárodní licencí Creative Commons Attribution 4.0 .
Autoři, kteří publikují v tomto časopise, souhlasí s následujícími body:
Autoři si ponechávají copyright a garantují časopisu právo prvního publikování, přitom je práce zároveň licencována pod Creative Commons Attribution licencí, která umožňuje ostatním sdílet tuto práci s tím, že přiznají jejího autora a první publikování v tomto časopisu.
Autoři mohou vstupovat do dalších samostatných smluvních dohod pro neexkluzivní šíření práce ve verzi, ve které byla publikována v časopise (například publikovat ji v knize), avšak s tím, že přiznají její první publikování v tomto časopisu.
Autorům je dovoleno a doporučováno, aby zpřístupnili svou práci online (například na svých webových stránkách) před a v průběhu redakčního řízení jejich příspěvku, protože takový postup může vést k produktivním výměnám názorů a také dřívější a vyšší citovanosti publikované práce (Viz Efekt otevřeného přístupu).