“Complete lifestyle” – An inspiration view on health
DOI:
https://doi.org/10.58743/asv2020vol8no2.239Klíčová slova:
Balance of “take in” and “expend”; Lifestyle; Life management; Nourishment; Rhythms; Spiritual dimension of health; Wellness.Abstrakt
The presented review of the phenomenon “Complete lifestyle” combines the findings of spiritual and academic science. The aim is to analyse lifestyle and especially life management in a counterpoint from the view of harmonizing spiritual, mental and physical needs in the context of health achievement. The focus of this connection is to defragment the current information explosion and apply the connection to the practice of wellness education. Methods of content and descriptive analyses were used. For this reason, not only the physical, mental and spiritual behavioural basis of human life, but also the social contexts of human health are apparent in the analysed resultants and recommendations.
Reference
Dunn, H. L. (1959) High-level wellness for man and society. Am J Public Health Nations Health. 49(6): 786–792.
Frankl, V., E. (1996). Vůle ke smyslu. Praha: Portál.
Kornatovska, Z., Rehor, P. (2021) Live strong with disease, disability or impairment. České Budějovice: PF JU/ New Westminster: Hanson College (in pres).
Krejčí, M., Hošek, V. et al. (2016) Wellness. Praha, Grada.
Křivohlavý, J. (1991). Nezdolnost typu hardiness. Československá psychologie. 35(2). 59-65.
Kubíčková, M. (2016). Philosophical tools in self-education to wellness. Acta Salus Vitae, 4(1). 50-55.
Marmot, M., G., Fuhrer, R., Ettner, S., L, Marks, N., F., Bumpass, L., L., Ryff, C., D. (1998) Contribution of Psychosocial Factors to Socioeconomic Differences in Health. MilbankQuarterly, 76(3). 403-448.
Míček, L. (1984) Duševní hygiena. Praha: Státní pedagogické nakladatelství.
Neuwirth, R. (2017) Way to wellness and quality of life. Acta Salus Vitae, 5(2). 74-84.
Smékal, V. (2005). Duševní hygiena na každý den. (Mental Hygiene for Everyday). Manere in montibus. Sborník životnímu jubileu Václava Břicháčka. Praha: FHS UK.
Stará, J. (2017) Health and wellness – conceptual grounding. Acta Salus Vitae, 5(2). 3-25.
Svačina, Š. (2020) Obezita a kardiovaskulární onemocnění. Vnitřní lékařství, 66(2): 89–91.
Škvařil, J. (2015) Psychologie výživy a energie wellness jídla. Available on: http://www.wellnessgastronomie.eu/index.php [citováno 1.8.2019]
Škvařil, J. (2018) Conceptions of quality of life, role of harmony, self-awareness and freedom. Acta Salus Vitae, 6(1). 29-41.
Šťastnová P. (2000). Životní styl – vějíř životních stylů. Praha: Data & Fakta, Sociologický ústav AV ČR.
Tůma, J., Krejčí, M., Hošek, V. (2018) Spiritualita wellness. Praha: Grada.
WHO (2000). The World health report 2000. Health Systems: Improving Performance. Geneva: World Health Organisation. Available at: http://www.who.int/healthpromotion/about/HPRGlossary_NewTerms.pdf
Stahování
Publikováno
Jak citovat
Číslo
Sekce
Licence
Copyright (c) 2021 Jaroslav Škvařil
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Tato práce je licencována pod Mezinárodní licencí Creative Commons Attribution 4.0 .
Autoři, kteří publikují v tomto časopise, souhlasí s následujícími body:
Autoři si ponechávají copyright a garantují časopisu právo prvního publikování, přitom je práce zároveň licencována pod Creative Commons Attribution licencí, která umožňuje ostatním sdílet tuto práci s tím, že přiznají jejího autora a první publikování v tomto časopisu.
Autoři mohou vstupovat do dalších samostatných smluvních dohod pro neexkluzivní šíření práce ve verzi, ve které byla publikována v časopise (například publikovat ji v knize), avšak s tím, že přiznají její první publikování v tomto časopisu.
Autorům je dovoleno a doporučováno, aby zpřístupnili svou práci online (například na svých webových stránkách) před a v průběhu redakčního řízení jejich příspěvku, protože takový postup může vést k produktivním výměnám názorů a také dřívější a vyšší citovanosti publikované práce (Viz Efekt otevřeného přístupu).